A biztonságos zárak – kontra betörők trükkjei

betoro

Egy bejárati ajtó akkor mondható tökéletesnek, ha az minden elemében maximális biztonságot nyújt. Egy biztonsági ajtó önmagában még nem elég, nagyon fontos, hogy minőségi zár legyen benne.

Milyen a jó biztonsági zár?

Az optimális megoldás az, ha a zárbetét ellen áll a fúrásnak, a zár feltörésének, a különböző vegyi anyagoknak, (mint például a maró hatású savak) és nem utolsósorban egyedi nyers kulcs tartozik hozzá, amit a gyártón kívül más nem adhat ki.

Hogyan tud plusz kulcsot rendelni abban az esetben, ha elveszett az eredeti?

Az ilyen nyers kulcsokhoz kódkártya segítségével közvetlenül a gyártótól tud pótkulcsot rendelni.

Ha jelenleg nincs rá keret, hogy az egész ajtót kicseréltessük akkor átmeneti megoldás lehet egy cilinderbetét plusz egy biztonsági zárszerkezet vagy egy biztonsági cilinderbetéttel felszerelt hevederzár. A betörők eszköztárában szerepel a zártörés és a savazás is. Előbbinél eltörik a zárbetétet, kiveszik, és beteszik a saját zárbetétjüket, amivel már könnyedén ki tudják nyitni az ajtót. Ez ellen véd a könnyített zárbetét, amely úgy törik el, hogy az illetéktelen behatoló nem tudja hatástalanítani az ajtót.

Közkedvelt trükk a pillanatragasztó is. A betörők pillanatragasztót csepegtetnek a zárba, amitől az szinte azonnal tönkremegy. A tulajdonos akkor veszi csak észre, amikor menne el otthonról, mert indul dolgozni. Sajnos sokan bezáratlanul otthagyják a bejárati ajtót, gondolják, úgyse veszi észre senki. A betörők csak erre várnak, és percek alatt kirámolják a lakást. Egy jó tanács: ilyenkor otthon kell maradni, és azonnal zárszerelő szakembert hívni. Megesik, hogy a betörők egy akkus fúróval megfúrják a zárat. Ettől a zárban lévő lamellák összeesnek, és a zárat bármelyen kulccsal ki lehet nyitni. A savazás is jó módszer, ha több ideje van a betörőnek, mert halk. Ezen módszerek ellen a megfelelő biztonsági zárak védelmet nyújtanak.

Még egy jó tanács: tévhit az, hogy minél több zárbetét elriasztja a betörőket. Vannak a piacon három zárral szerelt ajtók, amelyek egyszerű, minősítés nélküli zárbetéteket tartalmaznak. Ezeket a gyenge minőségű zárakat – hiába van belőlük három darab, hamarabb lehet hatástalanítani, mint pl. két erős biztonsági zárbetétet. Nem beszélve arról, hogy a sok zár kényelmetlen, mivel a kulcscsomónk mérete és a bejutás is jóval nehézkesebb. A sok olcsó zár helyett érdemesebb kevesebb, de jó minőségű biztonsági zárat venni!

További információért, szakmai tanácsadásért hívja szakértőnket!
Telefonszámaink: 06 (20) 422 – 5177, 06 (30) 769 – 9515, 06 (70) 291 – 5706