Beletört a kulcs a zárba?

beletort a kulcs a zarba

Tippek a kulcs kiszedéséhez.

Sajnos akarva akaratlanul bárkivel előfordulhat, hogy azon veszi észre magát, hogy hoppá, beletört a kulcs a zárba!

Mi ilyenkor a teendő?

Legelőször is a legkézenfekvőbb megoldás, ha azonnal keresünk egy zárszervizes szakembert, aki legyen az nappal vagy éjjel a helyszínre érkezve pillanatok alatt orvosolja a problémánkat.

De hogyan oldható ez meg házilag?

Saját magunk csak akkor boldogulunk a feladattal, ha szemmel láthatóan a beletört kulcsdarabból még egy kis része látható, azaz kilóg. Első körben próbálkozzunk meg kihúzni ezt a törött darabot akár egy csipesszel, fogóval vagy körömvágó ollóval.

Ha már szinte alig látható a kulcs maradék darabja érdemes valami speciálisabb célszerszámért nyúlnunk. Ilyen segédeszköz lehet például egy drótdarab, egy fogó vagy egy fogazott fűrész lap.

Meddig érdemes elmennünk a házi megoldások keresésében?

Természetesen ezekkel a házi segédeszközökkel is csak abban az esetben fogunk boldogulni, ha a beletört kulcs nem csavarodott meg. Ha ez mégis megtörtént, akkor szinte biztos, hogy csak a zár szakszerű szétszerelése és a zárcsere segíthet.

Ezt a műveletet már mindenképpen ajánlatos szakemberre bízni, hiszen egy hozzáértő a lehető legrövidebb idő alatt további károkozás nélkül tudja javítani a sérült zárat.