Legjobb tippek nyári betörések ellen

betoresek ellen

Tombol a nyár, a legtöbben most vannak távol az otthonuktól. Hogyan óvhatjuk meg otthonunkat és értékeinket az illetéktelen behatolóktól?

Ha nem is lehet minden betörést kivédeni, legalább ne könnyítsük meg a betörő dolgát.

A nyári időszak több szempontból is csalogató lehet a betörők számára. Egyrészről azért, mert többen elutaznak ezekben a hetekben, így otthonuk prédává válik, másrészről a nyári szellőztetések alkalmával a besurranó tolvajok nyitott ajtókat találnak a bűn elkövetéséhez. Egy statisztika szerint a szépen rendben tartott, gazdag lakókról árulkodó házak a közkedvelt célpontok, ezt követik a sorházak, majd a társasházi lakások.

Mit tehetünk, hogy megnehezítsük a betörők dolgát, és védjük az értékeinket?

1. Zárjuk a kertkaput, zárjuk az ablakokat!
Nem csak éjszaka kellene zárni a bejárati ajtókat, hanem nappal is. Ha lehet, láncozzuk be az ablakot, ha szellőztetünk. Ne könnyítsük meg a betörő munkáját azzal, hogy őrizetlenül tárva maradnak a nyílászárók.

2. Szereltessünk fel mozgásérzékelős lámpát és/vagy kültéri kamerát. Ez már jelzés lehet a betörő számára, hogy itt könnyen lebukhat.

3. Ha elutazik a család, akkor bízzunk meg valakit azzal, hogy tartsa fenn az otthonlét látszatát. Szedje ki a leveleinket, a szórólapokat a postaládánkból, sötétítsen be, majd húzza fel a redőnyöket. Lehet időkapcsolóval működtetni a lakás világítóegységeit, hogy ne fogjanak gyanút a betörők a távollétünkről.

4. Ügyeljünk a közösségi média posztjainkra! Nem érdemes kiposztolni, hogy épp indul a család két hétre nyaralni. Ha valaki önmagáról akar kitenni képet, akkor ne jelölje be a fotón az összes hozzátartozóját, így nem teszi egyértelművé a betörő számára, hogy maradt-e a lakásban még valaki.

5. Legyen átlátható, rendezett a bejárat környéke, és az udvar is. Ügyeljünk arra, hogy ne bújhasson el senki sem a bokorban, vagy a földig lógó faágak mögé arra várva, hogy mikor csendesül el este a család, annak reményében, hogy az éj leple alatt kirámolhassák az udvaron található kerékpárokat, kerti eszközöket.

Az ugató házőrző, a mozgásérzékelős lámpa, a riasztó, az ajtó és ablak nyílásakor hangjelzést adó eszközök mind visszatartó erő lehet a betörő számára.

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégánk készséggel válaszol minden kérdésére!