Mit érdemes tudni az ajtózárakról és zárbetétekről?

ajtozar es zarbetet

Az ajtózár és zárbetét kiválasztás nem könnyű feladat, és természetesen komoly tétje is van: otthonunk biztonsága és nyugalmunk záloga is lehet. Milyen szempontokra figyeljünk, mit kell tudnunk a zárakkal kapcsolatban?

Nem könnyű a kérdés, hiszen az ajtózárak, zárbetétek, hevederzárak és egyéb zárszerkezetek erdejében könnyen elveszhet a laikus vásárló. Az alábbi írásunkban adunk néhány irányadó támpontot a vásárláshoz!

A zárbetét fajtái

A legelterjedtebb típus a biztonsági zárbetétek között a normál zárbetét, nem túlzás azt mondani, hogy ezt mindenki ismeri: mindkét oldalról kulccsal zárható, ha viszont valamelyik oldalon bent van a kulcs, akkor a másikról nem nyitható.
A másik legelterjedtebb modell a gombos zárbetét vagy más néven fordítógombos zárbetét. Ebben az esetben a belső oldalon a kulcs helyett egy gomb van a zárszerkezeten, így használata sokkal kényelmesebb, mint a hagyományos típusoké.
Ezzel szemben a vészfunkciós zárbetét különlegessége, hogy akkor is nyitható, ha valamelyik oldalról a zárban maradt a kulcs, emiatt praktikus választás lehet idős vagy beteg emberek bejáratához, hiszen így a rokonok bármikor be tudnak jutni a lakásba.

Egy további típust mindenképp meg kell még említeni: a kertkapu zárat.

Habár ezek a modellek általában nem a legmagasabb biztonsági fokozatot garantálják, az idő viszontagságainak viszont ellenállnak – ha kertkapu zárat keresünk, akkor csakis rozsdamentes típust válasszunk!

Beltéri vagy bejárati ajtóra szereljük a zárat?

A kiválasztási szempontok közül az egyik legegyszerűbb kérdés talán az, hogy belső vagy bejárati ajtóra kívánjuk-e felszerelni a zárat. Értelemszerűen egy forgalmasabb lakóhelyen lévő bejárati ajtó esetén komolyabb összegeket is fordítunk az ajtózárszerkezet kialakítására, míg a belső ajtók védelmére nem helyezünk akkora hangsúlyt.
A bejárati ajtóknál jellemzők a többpontos ajtózárak, amelyeknél az ajtó élén végigfutó előlapon három-négy záródási pont található. Ha biztosra akarunk menni, használjunk hevederzáras ajtókat! Az egyik legbiztonságosabb zártípus a Bizitbuk zár.A. Biztibuk forgógyűrűs hevederzár egy kiváló döntés, ha a biztonságot helyezzük előtérbe.

Milyen az ajtó anyaga?

Az ajtó anyaga már komolyabb kérdés. A faajtóknál az úgynevezett általános bevéső zárakat ajánlják a szakemberek, ezek viszonylag egyszerűen beilleszthetők az ajtó anyagába. Az acél-, alumínium- vagy műanyag ajtók esetében a portálzárakat érdemes használnunk. Ezek jellemzője, hogy keskeny zárszerkezetűek, így sok ajtótípushoz beépíthetők. Kibillenő vagy kampós zárnyelv-kialakítással, görgős csappantyúval vannak ellátva.

Méretek és szerelhetőség

Egyszerre kell figyelembe venni a zárszerkezetet, az ajtó méreteit, szerelhetőségét, hiszem ezek együtt adnak egy egészet. Ezzel kapcsolatban érdemes kikérni a szakemberek segítségét, mivel rengeteg fajta zárral találkozhatunk a boltokban, sok új típus van, amelyek szerelése nem evidencia még a gyakorlott ezermesterek számára sem.

A zárhasználat gyakorisága és jellege

A zárhasználat gyakoriságát és jellegét is érdemes átgondolnunk a vásárlás előtt. Az olyan ajtóknál, amit sokat használnak, érdemes strapabíróbb szerkezetet választanunk. A sok cilinderzáras, mechanikus zárnyelves bevésőzáras konstrukciók könnyen nyílnak, jól tartják az ajtót, ár-érték arányban kiváló választásnak bizonyulnak. A lakás belső részeiben, ahol nem a biztonság az első, hanem a térelválasztási funkció, érdemes praktikus tolóajtózárat felszerelnünk, amelyek kampóval, fiókzárral, rúdzárral rögzíthetők.

Kilincs is legyen az ajtón?

Döntsük el, hogy szeretnénk-e kívülre kilincset vagy sem. Ha az ajtókilincsek válogatásával nem szeretnénk bajlódni, akkor jó választás a zárbetétek közül a gombos zárbetétet használni. Ezeknél a nyitás a belső oldalon lévő fémgomb vagy fogantyú elfordításával történik.

Zár és biztonság: nem csak a záron múlik!

Ha kiválasztottuk a megfelelő típust, akkor ne spóroljunk a vásárláson! Beruházásunk meg fog térülni, és hosszú távon nyugodtan élhetünk az otthonunkban, mert tudjuk, hogy a legjobb minőségű eszközöket építettük ajtószerkezetünkbe. A beszerelésnél jó szakemberrel dolgoztassunk és járjunk utána annak, hogy van-e valami karbantartási feladat, ellenőrzés, amire a zárszerkezetünknél figyelnünk kell. A zárbetéteket érdemes időközönként bekenni az arra gyártott anyagokkal, amelyeket barkácsboltokban, szaküzletekben be lehet szerezni. Lehetőleg kérjünk szaktanácsot, és ne kísérletezzünk műszerolajjal, étolajjal vagy egyéb szerves olajjal!

A zárbetét választás biztonsági szempontjai

Ha lakásbiztosítást szeretnénk kötni, akkor szinte alapszabály, hogy a prémium zárbetétek között keressünk. Hiába látunk szuper gombos zárbetét árakat vagy olcsó mágneses zárbetéteket, amit rövid távon spórolunk, azt hosszú távon könnyen el is veszíthetjük! És amit már annyiszor kihangsúlyoztunk, de nem lehet elégszer: a zárbetétek is rendelkezzenek MABISZ minősítéssel.