Okos ajtózárak – a jövő technológiája

okos ajtozar

Napjainkban már minden az okos eszközök felé fejlődik, nincs ez másként lakásunk egyik elsőszámú biztonsági pontjával a bejárati ajtóval sem.

Az okos ajtózár a smart moduljának köszönhetően olyan extra funkciókat nyújthat, mint például az automatikus / kulcs nélküli nyitás és zárás lehetősége, távvezérlés vagy riasztórendszerrel történő szinkronizáció. Ezek a funkciók mind az adott típus képességeitől függenek.

Az okos ajtózár típusok fizikai kialakításukat tekintve két csoportra oszthatóak:

  • a már az ajtóba szerelt zármechanikára csatlakoztatható típusok,
  • a zármechanikát önmagukban tartalmazó rendszerek.

A meglévő zárra csatlakoztatható típusok az okosmodul mellett tartalmaznak egy motort is, amely a mechanika forgatásáért felelős.

Mivel tud többet az okos ajtózár a hétköznapi megoldásoknál?

A legáltalánosabb plusz funkció, amelyet ezeknél az eszközöknél találhatunk, az a kulcs nélküli nyitás és zárás lehetősége. Ezt alapértelmezetten egy okostelefonos appon keresztül lehet elvégezni. A netes kapcsolatot támogató eszközök akár munkahelyről, vagy út közben is ellenőrizhetőek.

További gyakori funkció az automatikus nyitás lehetősége. Ez azt jelenti, hogy ha a tulajdonos okostelefonja a közelébe kerül, a zár automatikusan nyílik is. Ez főleg akkor kényelmes, ha minden este hatalmas csomagokkal érünk haza a munka és bevásárlás után, hullafáradtan.

Szintén számos típusnál megtalálható extra a digitális asszisztenssel, azaz az Alexával, Google Asszisztenssel vagy Sirivel való vezérlés lehetősége. Sok típus biztosít kompatibilitási opciókat a különböző okos otthon platformokkal. A smart home rendszerekből könnyű riasztórendszert kialakítani kamerák és szenzorok segítségével, így egy kompatibilis okos zárral tovább erősíthető a védvonalunk. Bizonyos zártípusok integrálhatóak a dedikált riasztórendszerbe is.

A vezeték nélküli kapcsolat – okostelefon kombináció mellett számos készülék nyújt alternatívát a vezérlésre. Bizonyos típusokhoz speciális kulcs és kártya is jár, némelyik egy kis billentyűzetet is tartalmaz, melyen számkódokat lehet bevinni, de vannak ujjlenyomat-érzékelővel vagy RFID támogatással bíró darabok is a piacon.

Egyes készülékeknél akár jogosultsági szinteket is be lehet állítani, így egy komplex céges biztonsági rendszer is kialakítható velük drága, dedikált rendszer helyett.