Okoszárak – a maximális biztonság érdekében

okoszar
Már itthon is egyre nagyobb teret hódít az okos otthon fogalma, ami nem meglepő, hiszen nem kell jövőbe látó képességgel rendelkeznünk ahhoz, hogy megmondjuk hamarosan ezek az otthonok természetessé és megszokottá válnak.

Ennek fényében egy komplett rendszer kiépítése előtt egyre többen kísérleteznek a legkülönfélébb részegységek alkalmazásával, így tömegével jelennek meg az ingatanokban az automatizált világításrendszerek, az intelligens háztartási gépek vagy éppen az okos ajtózárak.

Ezek az új technológiai ajtózárak különösen gyakran foglalkoztatják az embereket, hiszen a kényelem és a biztonság jellemzően mindenki számára rendkívül fontos tulajdonság lehet a mindennapokban, amit egy okoszár a legtöbb esetben képes garantálni a felhasználók számára.

Nézzük milyen lehetőségek vannak egy ilyen intelligens eszközben, milyen előnyökkel kecsegtet a hagyományos ajtózárakkal szemben?

Tökéletes biztonság

Ami az okoszárak kapcsán a leginkább foglalkoztatja az emberek többségét, az alighanem a biztonság. Ma már a legtöbb gyártó óriási figyelmet fordít arra, hogy egy okosotthon teljes egészében a legmagasabb biztonsági szntet nyújtsa és ezen a ponton az ajtózárak természetesen kifejezetten fontos szerepkört töltenek be. Eleve úgy alakítják ki ezeket a szerkezeteket, hogy fizikailag kikezdhetetlenek legyenek, hiszen többségükön nincs kulcslyuk vagy hagyományos kilincs, a legtöbbször csak egy ujjlenyomat-olvasó vagy egy számtábla.

Amennyiben tehát egy betöréstől tartanánk, a kialakításuk miatt az okoszárak már a felépítésükből kifolyólag sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományos típusok. Biztosak lehetünk tehát abban, hogy fizikai behatolás esetén nem az ajtó lesz majd az elsődleges célpont, hanem olyan hagyományosabb nyílászárók, mint például az ablakok, és biztosan nem a zárszerkezeten múlik otthonunk biztonsága.

Gyakran elhangzik az okoszárak esetén a hackertámadások lehetősége is. Tény és való, hogy az informatika fejlődik, egyre gyakrabban hallunk átfogó kiber támadásokról, azonban az okoszár ezen a téren sem jelent potenciális veszélyforrást. Aki ugyanis be akar törni a lakásunkba, az minden bizonnyal be is fog, de nem egy laptoppal vagy futurisztikus kütyüvel az ajtó előtt, esetleg a hálózaton keresztül a távolból, mert ennek az esélye jelenleg egyenlő a nullával.

Gondoljunk csak bele, tudjuk például otthoni hálózatunk IP címét? Az olvasók 99 százaléka bizonyára nemmel válaszol, de tegyük fel, hogy tudjuk. Ennek az információnak a birtokában fel tudnánk törni bármit a lakásban? Nemhogy egy okoszárat, még a saját számítógépünket sem, ha szükség lenne rá. Az pedig csak hab azon a bizonyos tortán, hogy ezek a zárak semmilyen kinyerhető személyes adatot nem tárolnak, ami ezen a téren hasznára válna egy betörőnek.

Távfelügyelet és távvezérlés

A biztonság miatt tehát nem kell aggódnunk, egy okoszár jellemzően sokkal több előnyt ad a kezünkbe, mint amennyi veszélyt tartogatna. Ilyen előnyös tulajdonságnak tekinthető például a távfelügyelet vagy a vezérlés kérdésköre. Az intelligens ajtózárak ugyanis akár önmagukban kerülnek felszerelésre, akár egy komplett okosotthonos rendszer részeként, lehetőséget nyújtanak nekünk a távoli elérésre, így akár a munkahelyről, akár a nyaralás során is bárkit beengedhetünk a segítségükkel a lakásba.

A legtöbb okoszár ma már automatikusan záródik, tehát a nyitást követő pár másodpercen belül, illetve a csukódás után azonnal lezárnak, így manuális zárásra jellemzően nem is lesz szükségünk, ellenben könnyen előfordulhat, hogy gyermekünk előbb ér haza az iskolából, a takarítónőnk elhagyta a kulcsát, vagy barátot, ismerőst, rokont kell beengednünk a házba valamilyen okból kifolyólag. Ilyenkor nem kell a kulcsok miatt aggódni, ideiglenesen kinyithatjuk neki távolról is az ajtót, melynek állapota ráadásul folyamatosan nyomon követhető lesz, így lakásunkat mindig ellenőrizhetjük, biztonságban tudhatjuk

Lakáskulcs nélküli belépés

Az imént már említettük ezt a témát, de érdemes külön is kiemelni, hogy az okoszárak egyik nagy előnye a kulcs nélküli beléptetés lehetősége. Az ilyen típusú zárszerkezetek jellemzően valamilyen biometrikus azonosítást alkalmaznak, így nem lesz több elhagyott lakáskulcs, a modern eszközök már képesek az ujjlenyomatok alapján azonosítani a családtagokat, illetve a jogosult személyeket a beléptetéshez.

Persze léteznek már más alternatívák is, így egyre nagyobb teret hódítanak az írisz szkennerek, de a jövő sokak szerint az arcazonosításban keresendő, hiszen az okosotthonok biztonsági rendszeréhez minden esetben tartozik majd kamera. Ezek már most képesek távolról érzékelni a hazaérkező lakókat, és felmérni, hogy jogosultak-e a belépésre vagy sem. Ugyanezt egyébiránt a legtöbb zár már GPS alapon tudja, így elég csak megközelíteni a bejáratot ahhoz, hogy automatikusan beengedjen minket a lakásba.

0-24 órás kontroll

Az okos ajtózárak jellemzően úgy működnek, mint egy 24 órában dolgozó ellenőrzőrendszer, amiről a kapcsolódó társalkalmazás akár hasznos adatokat is rögzíthet számunkra. Fontos, hogy ezek sem olyan tételek, melyek a biztonság tekintetében felhasználhatók lennének, mindössze olyan statisztikákról van itt szó, minthogy ki és mikor lépett be az adott ajtón.

Ezzel a legtöbb ajtózár esetén nyugtázhatjuk, hogy párunk biztonságban hazaért a munkahelyéről, hogy a gyerekek is épségben megérkeztek az iskolából, hogy a takarítónő rendben megjelent és nem harminc-, hanem hatvan percet tartózkodott a lakásban a megbeszélteknek megfelelően és így tovább. Apró extrák ezek, de mindenképpen az előnyös tulajdonságok közé sorolhatók.

Kérdése merült fel?

Hívjon minket és szakértőnk személyre szabottan ad javaslatot arra, hogyan teheti biztonságossá otthonát!
Telefonszámunk: 0620 422-5177