Zárbetét cseréje akár kulcs nélkül – milyen a jó zárbetét?

zárcsere
Sokan jártak már úgy, hogy a bejárat előtt toporogva vették észre: ELVESZETT A KULCS!

Jó esetben létezik pótkulcs, amihez szintén igen körülményes hozzá jutni, főleg, ha az is a lakásban van. Rosszabb esetben ez volt az egyetlen kulcs. Ilyenkor jön a klasszikus rész: azonnal hívunk egy zárszerelő szakembert, aki percek alatt végez is a feladattal, kulcs nélkül is kinyitja a bejárati ajtót. Nagy az öröm, bejutottunk a lakásba, ám kulcs nélkül továbbra sem fogjuk tudni bezárni az ajtót. Ezért ilyenkor minden esetben kötelező a zárbetét cseréje is!

Zárbetét kiszerelése kulcs nélkül

Ha csak az ember fia nem zárszerelő nem érdemes saját kútfőből próbálkozni a zárcserével, hiszen korántsem biztos, hogy elsőre eltalálja a megfelelő méretet és az optimális típust, ami tökéletesen illik az adott bejárati ajtóhoz.

Nézzük ezeket e hiba lehetőségeket:

  • Túl rövid a zárbetét: a kulcs egyszerűen el sem ér a megfelelő területre,
  • Túl nagy a zárbetét: egyszerűen ronda, másrészt cseppet sem biztonságos.

A megfelelő zárbetét max. 1-2 mm-t lóg túl az ajtón. Igaz szemre ez a minimális hossz nehezen ítélhető meg, de higgye el, egy rutinos zárszervizes szakember már ránézésre tudja, hogy az adott zárbetét milyen hosszú.

Ha megvan a megfelelő méretű zárbetét jöhet a zárcsere!

Ez a munka nem tűnik túl bonyolultnak, ám ha egy rutintalan kezdi el a zárcserét bizony lehetnek nehéz percei.
Először is szükségesek a célszerszámok. Ezek minden bizonnyal nem állnak rendelkezésre egy éppen magát a lakásból kizáró személynek. Célszerszám nélkül pedig kevés esélye van annak, hogy sikerüljön a zárcsere, ráadásul még a zárbetétet is könnyen tönkre lehet tenni.

Ezért szoktuk javasolni, hogyha valaki elhagyta a kulcsát ne rohanjon új zárbetétet vásárolni és Mekk Elek módjára nekiállni a zárcserének, mert sok esetben akár sokszorosa is lehet az anyagi kár annak, mintha kényelmesen kihívott volna az illető egy zárszerelő szakembert, aki nem csupán időt, de pénzt is spórolhatott volna.

Kérdése merült fel?
Hívjon minket a nap 24 órájában! Zárszervizes szakembereink készséggel állnak rendelkezésére hétvégén és ünnepnapokon is!
Telefonszámunk: 0620 422-5177