Zárjavítás házilag – Neki álljunk? Ne álljunk?

zárjavítás házilag

Manapság a zárjavítás házilag korántsem olyan magától érthetődő dolog, mint ahogy az szüleink vagy nagyszüleink idejében volt. A régi hagyományos zárakat szép lassan mindenki lecserélte egy biztonságosabb és egyben bonyolultabb zárszerkezetre. Ez a zárcsere magával hozta az összes buktatót és nehézséget, amit egy otthoni zárjavítás magában rejthet.

Nézzük meg részletesen mik is lehetnek ezek a buktatók és vajon hogyan kerülhetjük el a zárjavítást? Ha már megtörtént a probléma, érdemes-e neki állnunk házilag vagy inkább forduljunk szakemberhez?

Puhább anyagok
A piacon számos ajtózár közül válogathatunk, különböző ár és minőségi kategóriában. Sajnos a legtöbb zárnál maguk az alkatrészek is puhább anyagból készülnek, így egyértelműen nagyobb a zárak meghibásodásnak lehetősége is. Hamar elkopnak, ezért érdemes előre gondolkodni és a gyakran használt kulcsokból pótkulcsot csináltatni. Ez egyaránt vonatkozik a hengerzárakra és a tollas kulcsokra is.

Akadozó kulcs
Amikor egy kulcs már akadozva nyitja az ajtót az bizony intő jel, hogy hamarosan akár bele is törhet a kulcs a zárba. ha a kulcsnak a tolla törik le azért még nem kell szétszerelni a zárat, mivel az a zártok aljára esik, így magát a nyitást sem fogja gátolni.
Más a helyzet a hengerzáraknál. A hengerzár esetében alaphelyzetbe fordítva érdemes megpróbálni kihúzni azt egy fogóval.

FIGYELEM! Ez a manőver is csak akkor lehet sikeres, ha kéznél van egy kifejezetten erre a célra alkalmas speciális szerszám! Ellenkező esetben valóra válhat a rémálmunk: még nagyobb kár keletkezik, mintha egyből szakembert hívtunk volna, aki néhány perc alatt rutinból megoldja a gondot. A zárjavítás házilag itt eben az esetben már nem is bizonyul olyan jó választásnak.

Nehezen fordul a hengerzár
Amikor azt tapasztaljuk, hogy nehezen fordul a hengerzár akkor az okos szomszéd, az ezermester-szaki barát által ajánlott tisztító spray-s befújás helyett inkább használjunk grafitport. A hengerzár belsejébe jutott erős por kifújása után a grafitpor befújásával lehet a kenést megoldani. De hogyan szerezzünk grafitport? Egyszerű módon egy B2-es ceruza hegyéről le kell kaparni a grafitot. Ezek után a kenőanyagot egy v. alakban össze hajtott papírdarabról juttassuk be a zárnyílásba. A hagyományos kenő- tisztító anyagokat pedig inkább érdemesebb meghagyni a kinyitott helyzetű zárnyelvekre.

Komolyabb tisztítás
Azt jó tudni, hogy komolyabb tisztítást csak a bevéső vagy az utólagosan felcsavarozható másodzárak olyan típusain lehet elvégezni, ahol a zárfedelek rögzítettek.
FIGYELEM! A minőségi zárak esetében a zártestek fedele gyárilag van szegecselve. Ezek feszegetésével nem érdemes házilag próbálkozni, ilyen esetben haladéktalanul forduljunk szakemberhez!

Az tehát, hogy a zárjavítás házilag egy egyszerű vagy sem nem könnyű eldönteni. Amennyiben Ön nem járatos a zárak és a zárjavítás világában a további bosszúságok és az anyagi károk elkerülése érdekében érdemesebb egy rutinos zárszerelő szakember segítségét kérni.

Zárjavítással kapcsolatos probléma esetén is forduljon hozzánk bizalommal! Szakembereink most is várják hívását!
Hívjon minket most és mi azonnal indulunk! Tel.szám.: 06/20 422-5177